Dubai Gelecek Vakfı (Dubai Future Foundation – DFF), gençleri güçlendiren ve gelecek nesiller için daha iyi bir gelecek tasarlamaya yardımcı olan yenilikçi çözümleri keşfetmek üzere tasarlanan ve her yıl yayınlanan Gelecek Fırsatları Raporu: Global 50 (Future Opportunities Report: The Global 50) adlı raporunun özel bir baskısını yayınladı: Gençlik ve Gelecek Nesiller (Youth and Future Generations)

Global 50 Özel Baskısı: Gençlik ve Gelecek Nesiller’in yayını, dünya liderlerinin bugünün ve gelecek yılların zorluklarını ve fırsatlarını ele almak üzere bir araya geldiği New York’taki Birleşmiş Milletler Gelecek Zirvesi’ne denk geldi. Uluslararası ve BAE merkezli uzmanların görüşlerini bir araya getiren rapor, dünyanın bugünün gençlerini ve gelecek nesilleri yenilikçi eylemlerle nasıl daha iyi destekleyebileceğini vurguluyor.

Bu özel baskıda, Global 50’nin önceki baskılarında yer alan ve BM Gelecek Paktı taslağındaki odak alanlarıyla uyumlu olan, Gelecek Nesiller Deklarasyonu taslağındaki ilkeleri destekleyen ve zirvede tartışılan temel belgeler olan Küresel Dijital İlkeler Sözleşmesi’ndeki fırsatlar vurgulanıyor.

Öne Çıkan Fırsatlar
1. Kutu İçinde Yaşam (Life-in-a-box): Uzay araştırmalarından ilham alan, yaşamın temel ihtiyaçlarını karşılayan ve gezegenin yükünü hafifleten, kendi kendine yeten evler.

2. GSYİH 2.0 (GDP 2.0): Ya ekonomilerimizin gerçek değerini ölçebilseydik? Sosyal ve çevresel etkiler de dahil olmak üzere tüm ekonomik faaliyetlerin tam maliyetinin ve gerçek değerinin küresel olarak kabul görmüş bir ölçüsü.

3. Standart Hizmet (Service as a standard): Ücretli sosyal ulusal hizmet herkes için yasal olarak mevcut ve bu da çalışma hayatı, toplum, sosyal ve çevresel katılımla ilgili görüşlerin değişmesine ve insanların yeni bir kariyere başlamadan veya hayatlarının bir sonraki aşamasına geçmeden önce toplumlarına ve topluma katkıda bulunmalarına olanak tanır.

4. Kariyer Merdivenini Tersine Çevirmek (Flipping the career ladder): Kariyer yörüngelerinin tersine çevrilmesi: Gençler için ’emeklilik’, bir büyüme dönemi ve ardından emekliler için ‘stajyerlik’, nesiller arasında dinamik, çeşitli işe alımları ve toplumsal katılımı teşvik eder.

5. Petri Kabı Hareket Halinde (Petri dish on the go): Taşınabilir cihazlar ve gelişmiş nanoteknoloji, bakterilerin gerçek zamanlı olarak tanımlanmasını sağlayarak daha hassas ve zamanında tedaviye olanak tanır.

6. Fikir Ekonomisi (The Ideas Economy): Bir gelir aracı olarak menkul kıymetleştirme yoluyla fikri mülkiyet haklarının yaygın bir şekilde oluşturulması, sahiplenilmesi ve ticaretinin yapılması.

7. Bilgelik Okulu (School for Wisdom): Okullar hem gençler hem de yaşlılar için gelişen teknolojilerin ortaya çıkardığı karmaşık zorlukların üstesinden gelmek için kültürel olarak bilgilendirilmiş muhakeme ve becerileri teşvik eden bilgelik temelli eğitim programları ile dönüştürülüyor.

8. İnsanlık Mahkemesi (Humanity Court): Sınırları olmayan dijital bir dünyada uyuşmazlık çözümü.

9. ÇSY-G: Geleceğe Doğru (ESG-F: Into the Future): Çevre, sosyal ve yönetişimin (ÇSY) ötesinde, işletmeler ÇSY’ye yaklaşımlarının uzun vadeli etkiye nasıl uygun olduğunu, boşlukların ortaya çıkmasını nasıl önlediklerini ve gelecekte paydaşların endişelerini nasıl öngördüklerini raporluyor.

10. Kamusal Yapay Zekâ (Public AI): İklim ve gıda güvenliğinden sağlık hizmetleri ve sürdürülebilir kalkınmaya kadar küresel zorluklarla ilgili belirli kullanım durumlarına uygulanan sürdürülebilirlik ve devam eden performans zorluklarını özellikle ele alan bir kamu malı olarak yapay zeka için bir çerçeve ve araç seti.

11. Tüm Kuşakların Diktatörlüğü (All-Generation Directorships): Peki ya yönetim kurulunda kuşak çeşitliliği bir zorunluluk olsaydı? Şirket, kamu ve sivil toplum yönetim kurulları ile mütevelli heyetlerine, yasal, düzenleyici ve uluslararası standartlarda kurumsal bir yönetişim ilkesi olarak her kuşaktan insanın sistematik olarak dahil edilmesi.

12. Ortaöğretim Artık Yok (Secondary No More): Sınıf seviyelerini ortadan kaldırın ve ortaöğretimdeki gençleri potansiyel geleceklerini keşfetmek ve tamamen kişiselleştirilmiş, uyarlanabilir ve bilişsel olarak çeşitli ortamlar aracılığıyla bilinçli kararlar almak için güven, esneklik ve güçlü ruh sağlığı ile donatın.

13. Taş Üstüne Taş – Her Yerde Karbon Temizliği (Brick By Brick – Carbon Removal Everywhere): Her yüzey karbonu temizleyebilseydi, ne olurdu? Yeni malzemeler, kaplamalar ve genetiği değiştirilmiş bitkiler havadaki karbonu uzaklaştırabilir ve şehirlerin net sıfır, hatta karbon negatif alanlar haline gelmesine yardımcı olabilir.

14. Kendini Gerçekleştirme Bakanlığı (The Ministry Of Self-Realisation): Evrensel ihtiyaçlar karşılandıkça, hükümetler kendini gerçekleştirmeyi mevzuatta bir öncelik haline getirerek tüm politika alanlarında kendi gündemlerini ve vatandaşlarının gündemini etkileyecek.

Bu fırsatlar toplumları güçlendirebilir, karmaşık ve evrensel ihtiyaçlara çözümler sunabilir, bireylerin ve toplulukların yenilik yapmasını sağlayabilir ve insanlığın yeni gerçekliklere, gelişmiş ekonomilere, daha iyi sağlığa ve daha temiz havaya dönüşümüne yardımcı olabilir.

Raporda ayrıca, DFF tarafından yürütülen araştırmalardan elde edilen önemli demografik eğilimlere ve içgörülere dikkat çekilerek, 15-24 yaş arası gençlerin şu anda küresel nüfusun %16’sını, yani yaklaşık 1,2 milyar kişiyi oluşturduğu belirtiliyor. Doğurganlık oranlarında öngörülen düşüş nedeniyle 2100 yılına kadar bu nüfusun sadece %11,5’e düşmesi bekleniyor ve bu durum gençlerin ve gelecek nesillerin değişen ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi stratejilerin aciliyetinin altını çiziyor.

Raporda yer alan katkılar, BAE Khalifa Üniversitesi’nde Doçent olan Dr. Ameena Al-Sumaiti’nin de aralarında bulunduğu, kendi kendine yeten evler fırsatına yanıt veren çeşitli düşünce liderlerinden geliyor. Yapay zekâ destekli akıllı evlerin insan ihtiyaçlarına sezgisel olarak nasıl uyum sağlayabileceğini ve gelecek nesiller için kentsel yaşamı nasıl dönüştürebileceğini araştırıyor. Bu arada, Birleşmiş Milletler Sekretaryası Bilgi Teknolojileri Ofisi Veri ve Yapay Zekâ Şefi Lambert Hogenhout, “Yapay zekanın bir kısmı kamu yararı olsaydı ne olurdu?” diye sorarak Kamusal Yapay Zekâ kavramı üzerine düşünüyor.

Ayrıca katkıda bulunanlar arasında yer alan BAE Üniversitesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Yardımcı Doçenti Dr. Farah Al Marzooq, “Petri Kabı Hareket Halinde” fırsatına yanıt olarak yenilikçi kavramları paylaşıyor ve “Ya enfeksiyonları saniyeler içinde bilseydik?” sorusunu yanıtlıyor. Kanada Queen’s Üniversitesi’nde İş Dünyasında Eşitlik ve Kapsayıcılık Profesörü olan Dr. Eddy Ng, “Kariyer Merdivenini Tersine Çevirmek” konusundaki bakış açısını ekliyor ve “Gençlere kariyerlerini keşfetmeleri için para ödenseydi ve emekliler hiç emekli olmasaydı ne olurdu?” diye soruyor.

Raporun tamamı için tıklayınız.