Üretken yapay zekâ (Generative Artificial Intelligence), mağaza operasyonlarını dönüştürerek, işgücü yeteneklerini geliştirerek ve büyümeyi teşvik ederek perakende sektöründe devrim yaratmaya hazırlanıyor. Bu teknoloji ikili fayda sunuyor: Maliyet verimliliğini ve üretkenliği artırırken aynı zamanda müşteri deneyimlerini de geliştiriyor. Oliver Wyman’ın Perakendenin Geleceği Üretken Yapay Zekâ Destekli Perakende Mağazalar (The Future Of Retail Generative AI-Powered Retail Stores) adlı raporunda, üretken yapay zekânın daha yalın, daha uygun maliyetli mağaza operasyonları için bir katalizör olabileceği ve mağaza çalışanlarını daha iyi bilgi ve karar desteği ile nasıl güçlendirebileceği açıklanıyor.

Rapora göre, üretken yapay zekâ, mağaza operasyonlarını önemli ölçüde kolaylaştırabilir. Birinci kademe yöneticiler rollerinin %45’inin otomatikleştirilebileceğine inanırken uzmanlar giriş seviyesindeki mavi yakalı işlerin %60’ına kadarının otomatikleştirilebileceğini öne sürüyor. Otomasyon üç ana alanda gerçekleşebilir:
• İlk olarak, tekrarlayan görevlerin otomatikleştirilmesi, üretken yapay zekânın çalışan planlaması, müşteri soruları ve yeni çalışanların işe alınması gibi rutin görevleri yerine getirmesine olanak tanıyabilir. Bu da mağaza çalışanlarının müşteri etkileşimi ve satış gibi daha yüksek değerli faaliyetlere odaklanmasını sağlar.
• İkinci olarak, mağaza çalışanları için asistan görevi gören, karmaşık müşteri sorgularına yardımcı olan ve envanter yönetimi ve üretim planlama kararlarını destekleyen üretken yapay zekâ ile gelişmiş karar verme süreci kolaylaştırılabilir. Bu da daha iyi ve daha hızlı karar vermeyi sağlar.
• Üçüncüsü, üretken yapay zekâ mağaza yönetiminin odağını görev yürütmeden doğrulama ve eylem almaya kaydırdığı için yüksek mağaza yönetimi elde edilebilir. Raporlama analizini otomatikleştirebilir, içgörüleri özetleyebilir ve günlük performans raporlarına, uyumluluk sorunlarına, atık azaltma fırsatlarına ve dolandırıcılık tespitine dayalı eylem planlamasına yardımcı olabilir.

Üretken yapay zekânın mağaza operasyonlarına entegrasyonu, maliyet verimliliği ve satış artışı için önemli bir potansiyele sahip. Perakendeciler, stratejik olarak yüksek etkili üretken yapay zekâ çözümleri sunarak ve bunların işgücü genelinde kullanımını demokratikleştirerek bu dönüştürücü teknolojiyi hızla benimseyebilir ve mağaza verimliliği, müşteri hizmetleri ve satış büyümesinde önemli gelişmeler sağlayabilir.

Hiper-Kişiselleştirmeyi Etkinleştirin
Bire bir kişiselleştirilmiş içeriği manuel olarak oluşturmak zor ve zaman alıcı olabilir, ancak üretken yapay zekâ, büyük miktarda veriyi organize, tutarlı anlatılara dönüştürme yeteneği ile bunu hızlı bir şekilde başarabilir. Dijital tüketicilerin yalnızca %10’u geleneksel statik el ilanını yapay zekâ destekli interaktif bir el ilanına tercih ediyor. Katılımcıların yarısından fazlası ayrıca, geçmiş alışverişlerine dayanarak haftanın en iyi fırsatları hakkında bilgi veren, yapay zekâ tarafından üretilen bir pazarlama broşürü almak istiyor.
Hiper-kişiselleştirme etkileşimi, satın alma sıklığını ve sepet büyüklüğünü artırabilir. Oliver Wyman tarafından pazarda yapılan teste göre, kişiselleştirilmiş el ilanları üreten bulut tabanlı bir yapay zekâ aracından yararlanan bir şirket, sadakat programına kayıt oranını %14 artırmayı, tıklama oranlarını iki katına çıkarmayı ve mağaza içi toplam satışları %2 ila %5 artırmayı başardı.

Sürükleyici Alışveriş Deneyimleri Yaratın
Tüketiciler ayrıca, mağaza içi deneyimlerini yansıtmak için üretken yapay zekâyı kullanmak istiyor. Tüketicilerin yaklaşık üçte biri, bir mağazayı ziyaret etmelerine gerek kalmadan daha bilinçli satın alma kararları vermelerine olanak tanıyacak şekilde, giysilerin doğru beden ölçüsünü bulmalarına yardımcı olmak için üretken yapay zekâyı kullanacaklarını söylüyor. Buna ek olarak, tüketicilerin %35’i, yüklenen resimler aracılığıyla mobilya veya beyaz eşya gibi ürünleri kendi evlerinde önizlemek için yapay zekâyı kullanacaklarını belirtiyor.
Üretken yapay zekâ, doğal dil yeteneği sayesinde çevrimiçi ortamda daha konuşkan ve organik deneyimler yaratmayı da vaat ediyor. Alışveriş yapanlar, geleneksel perakende kategorilerinde gezinmek yerine, “futbol izleme partisi düzenlemek” veya “hafta içi sağlıklı bir yemek hazırlamak” gibi belirli ihtiyaçlara veya senaryolara göre arama yapabilir ve ne satın alacaklarına karar verirken gerçek düşünce süreçlerini yansıtabilirler. Ayrıca, “Sahilde bir bahar düğününde giyebileceğim bir kıyafet arıyorum” veya “Önerdiğiniz elbiseyi beğendim ama ayakkabıları beğenmedim – bana içinde yürümesi daha kolay bir şey bulabilir misiniz?” gibi yönlendirmelerle sanal asistanlarla etkileşime geçebilirler.

Müşteri Hizmetlerini Geliştirin
İşletmeler, müşteri hizmetlerini geliştirmek ve daha fazla marka sadakati sağlamak için üretken yapay zekâyı kullanabilir. Katılımcıların %63’ü iade, değişim ve sipariş sorunlarını chatbot aracılığıyla ele almak için üretken yapay zekâ kullanmaya ilgi duyduklarını ifade ederken, %75’i bir insan yerine üretken yapay zekâ müşteri hizmetleri temsilcisini kullanmayı tercih edeceklerini veya buna kayıtsız kalacaklarını söylüyor.
Tüketiciler, müşteri hizmetleri temsilcisi olarak bir insan yerine yapay zekâyı tercih edebilirler çünkü yapay zekâ günün her saati kullanılabilir ve insan temsilcilerin daha karmaşık sorunları ele almasına izin vererek bekleme sürelerini azaltabilir. Ankete göre, tüketicilerin insanlara kıyasla üretken YZ’yi tercih etmelerinin en önemli nedeni “verimlilik”. Ayrıca her beş tüketiciden biri, teknolojinin konuşmaya dayalı ve kişiselleştirilmiş bir dil üretme becerisi sayesinde, YZ’nin online alışveriş deneyimleri sırasında kendilerini desteklenmiş hissettirdiğini belirtiyor.
Uygulamaya geçerken, perakendecilerin modellerine doğru veri kümelerini girmeleri ve çıktıları kontrol etmeleri çok önemli çünkü uygunsuz içeriğin müşteriye dönük böyle bir rolde önemli yansımaları olabilir.
Üretken yapay zekâ yalnızca müşteri hizmetlerini doğrudan iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda perakendecilerin toplanan geri bildirimlere dayanarak müşterilerine hizmet vermesini de kolaylaştırır. Üretken yapay zekâ, incelemelerden ve çağrı merkezlerinden gelen kapsamlı yapılandırılmamış verileri işleyebilir, eyleme geçirilebilir iyileştirmeler önermek için bunları düzenleyebilir ve analiz edebilir. Bu yetenek, sorun çözmeyi ve iyileştirmeleri hızlandırır ve şirketler için hızlı bir kazanım olabilir. Ayrıca, üretken yapay zekâ perakende operasyonlarını kolaylaştırabilir, çalışanların ezberlenmiş kodlar yerine ürün açıklamaları aracılığıyla ürünleri bulmalarına yardımcı olabilir veya yeni veya geçici personele adım adım prosedürlerle rehberlik edebilir.

Üretken YZ’nin muazzam potansiyeli, perakendede devrim yaratmayı, son derece ilgi çekici ve bireysel tercihlere göre uyarlanmış yeni müşteri deneyimleri sunmayı ve tüketicilerin alışveriş deneyimlerinden ne beklemeleri gerektiği konusunda yeni bir çıta belirlemeyi vaat ediyor. Yapay zekâ ile inovasyon yapan perakendeciler önemli bir avantaj elde edecekler ancak geride kalmamak için hızlı hareket etmeleri gerekiyor.

Raporu indirmek için tıklayınız.