Coinbase geçtiğimiz günlerde, Fortune 500 listesinde yer alan işletmelere ve blok zincirine adanmış “The Fortune 500 Moving Onchain” raporunu yayınladı. Rapor, ABD’deki Fortune 500 şirketlerinin, ülke düzenlemeler konusunda geride kalsa bile, blok zinciri teknolojisini benimsediği sonucuna varıyor.

Amerika’nın en büyük halka açık şirketleri, blok zincirle her zamankinden daha fazla ilgileniyor. The Block tarafından Coinbase için yapılan araştırmaya göre, Fortune 100 şirketleri tarafından duyurulan kripto para birimi, blok zinciri veya web3 girişimlerinin sayısı yıldan yıla %39 arttı ve 2024’ün ilk çeyreğinde rekor seviyeye ulaştı. Fortune 500 yöneticileriyle yapılan bir anket, şirketlerin %56’sının tüketiciye yönelik ödeme uygulamaları da dahil olmak üzere onchain projeler üzerinde çalıştığını söylediğini ortaya koyuyor.

Raporun ilk bölümü Fortune 100 şirketleri arasında bilinen blok zinciri, kripto para birimi ve web3 girişimlerini kapsıyor ve Fortune 500 yöneticileriyle yapılan bir anketten elde edilen bulguları raporluyor. Fortune 100 şirketleri tarafından bildirilen girişimlerin sayısının bir önceki yıla göre %39 arttığı ve 2024 yılının ilk çeyreğinde rekor seviyeye ulaştığı tespit edilmiş. Ayrıca, Fortune 500’ün %56’sı şirketlerinin tüketiciye yönelik ödeme uygulamaları da dahil olmak üzere onchain projeleri üzerinde çalıştığını belirtiyor.

Raporun ikinci bölümü, ‘stablecoin’in benimsenmesindeki eğilimleri kapsıyor. Rapora göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde onchain stablecoin ödeme hacimleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış ve yıllık ödeme hacimleri 2023 yılında 10 trilyon ABD dolarına ulaşarak dünya çapındaki havale miktarının yaklaşık on katına çıkmış. En büyük iki stablecoin ihraççısı olan Circle ve Tether, şu anda ABD Hazinelerinde yaklaşık 150 milyar ABD doları tuttuklarını bildiriyor.

Raporun üçüncü bölümü, bazı tahminlere göre 2030 yılına kadar 16 trilyon ABD dolarına ulaşması öngörülen bir pazar olan varlık tokenizasyonundaki eğilimleri kapsıyor. ‘Gerçek dünya varlıkları’ veya RWA’lar olarak da bilinen zincir dışı varlıkların tokenizasyonu, 2023’ün başından bu yana iki kattan fazla artmış. BlackRock, Franklin Templeton ve Ondo Finance gibi markaların başı çektiği ABD Hazine bonolarının tokenizasyonu 2023 Ocak ayından bu yana %1.000’in üzerinde artış göstererek, devlet tahvillerinin tokenizasyonu özellikle yüksek bir büyüme kaydetmiş.

Son bölümde ise ABD’deki küçük işletmelerle yapılan ve bu işletmelerin de kripto ve blok zinciri teknolojisine yöneldiğini ortaya koyan bir anket yer alıyor. Teknolojiden haberdar olanların yarısından fazlası, bir sonraki finans, hukuk ya da BT/teknoloji çalışanını bu konuda bilgi sahibi olan iş başvuru sahipleri arasından seçeceklerini söylüyor. Bu işletmelerin çoğu, kripto teknolojisiyle çözülebileceğine inandıkları finansal sorunlarla karşılaşıyor ve stablecoin gibi teknolojilerin benimsenmesinin yeni iş fırsatlarının ortaya çıkmasına yardımcı olabileceğine inanıyorlar.

Raporun tamamı için tıklayınız.