Yönetim Kurulu Başkanımız Alp Önder Özpamukçu, 11-14 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Ortakakıl Konferansları 2024’te açılış konuşmacıları arasında yer aldı. ortakalan.org’da online olarak yayınlanan Ortakakıl Konferansı’nda 11 Haziran’da konuşan Özpamukçu, sektörde maliyet kontrolü sıkıntısının devam ettiğini belirterek; kira artışları, işçilik maliyetleri ve enerji fiyatları karşısında zorlanan perakendecilerin maliyet ve ciroları arasındaki makasın çok daraldığını söyledi.

Ortakalan tarafından organize perakende sektörüne yönelik düzenlenen “Ortakakıl Konferansları 2024″te konuşan Özpamukçu, organize perakende sektörünün enflasyonla mücadeleye destek vermeye devam ederken çok sayıda zorlukla da mücadele ettiğini belirterek, “2024 yılı enflasyonla mücadele çalışmalarımıza her zamanki gibi devam edeceğimiz bir yıl olacak. Burada devletin atacağı adımlar ve tedarikçilerimizin aksiyonları da bizi önemli derecede etkileyecek. Mevcut ekonomik gidişat karşısında tedarikçilerimizde gördüğümüz en önemli sıkıntı finansal kaynaklara erişim” dedi ve ekledi: “Kredi kartı ile alışveriş oranları hiç olmadığı kadar yüksek boyutlara ulaştı. Kredi kartı ödemelerinin bankalardan tahsil edilmesi konusunda çok yüksek maliyetler nedeniyle sıkıntılarımız var. Bununla bağlantılı olarak hem ödeme sistemlerinde hem de harcama noktaları konusunda maalesef kayıtdışına doğru bir kayma gözlemliyoruz. Enflasyonla mücadelenin yanı sıra kayıt dışı ile mücadelenin çok önemli bir gündem olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Yoğun rekabet ve tüketici talebi karşısında fiyatlar ve maliyetler arasındaki makasın çok daraldığına işaret eden Özpamukçu, “Maliyet kontrolü sıkıntısı devam ediyor. Enerji fiyatlarında olası bir düzenlemeyi takip ediyoruz. Bunun yanı sıra kira artışları ve işçilik maliyetlerinin artması perakendecileri zorlayan faktörler” diye konuştu.

Genel eğilim olarak tüketicilerin alışveriş sepetlerinin küçüldüğünü hem market hem de yeme-içme harcamalarında indirim hassasiyetinin sürdüğünü belirten Özpamukçu, buna bağlı olarak rakip işletmeler arasında ise promosyon savaşları yaşandığını belirtti.

“Enflasyonun Sebebi Perakendeci Değil”
İşletmelerin kârlarından kısarak enflasyonla mücadelede elinden geleni yaptığını, ancak enflasyonun sadece belli kesim ya da kategorilerin çabasıyla üstesinden gelinecek bir durum olmadığını söyleyen Özpamukçu, “Bu mücadeleyi en etkili şekilde sürdüren ve katkısı doğrudan görülen bir sektör olarak enflasyonun sebebiymişiz gibi bir algı oluşturulmasından duyduğumuz rahatsızlığı bir kez daha dile getirmek istiyorum” dedi ve ekledi: “Organize perakendenin enflasyonu düşürücü, tedarik kaynaklı fiyat geçişlerini frenleyici ve tüketici dostu rolü inkar edilemez. Ancak özellikle son yıllarda sektör üzerinde yaratılan olumsuz algı enflasyonun temel nedeni olarak gıda perakendecilerini gösteren kasıtlı paylaşımlar sektörün kamuoyu tarafından yanlış değerlendirilmesine yol açmakta… Enflasyonun kök nedenlerini araştırmadan ve bu kök nedenlere özgü önlemler alınmadan atılan adımlar bizleri sonuçtan uzaklaştırıyor.”

Ortakakıl Konferansları 2024’ün tüm içeriğine ortakalan.org’dan ulaşabilirsiniz.