Deloitte, 2023 yılı Dijital Tüketici Trendleri Araştırması’nı yayınladı. Türkiye’nin de içinde yer aldığı 20 farklı ülkede 27 bin kişi ile gerçekleştirilen araştırma, dijital ürün ve servislere ilişkin kullanım alışkanlıkları, deneyimi ve satın alma eğilimlerini ortaya koyuyor.

Dijital Tüketici Trendleri Araştırması’na göre, üretken yapay zekâ kullanım oranı yaş ilerledikçe azalsa da kullanım sıklığı artıyor. 35-44 yaş aralığında ortalamada %11 olan üretken yapay zekâ araçlarını günde bir kez kullananların oranı, 45-55 yaş aralığında %16’ya çıkıyor.

Deloitte’un 2023 Dijital Tüketici Araştırması’na Türkiye genelinde katılan 1000 katılımcının %62’si üretken yapay zekâ araçları hakkında bilgi sahibi. Araştırmaya katılan 1000 katılımcının verileri şöyle:
• Üretken yapay zekâ uygulamalarına artan ilgiye paralel olarak katılımcıların %40’ı bu araçları kullanıyor.
• Araştırmaya katılan çalışanlar yapay zekanın ileride kendilerinin yerini alabileceğinden endişe duyarken, %71’i bu uygulamaların ileride işgücü talebini önemli ölçüde düşüreceğine inanıyor.
• Katılımcıların yaklaşık beşte biri ilgili araçları iş amaçlı kullanıyor.
• Katılımcıların %57’si ilgili araçları yoğun saatlerde kullanabilmek ve daha hızlı yanıt alabilmek için ödeme yapmaya da istekli.
• Katılımcıların sadece yarısının üretken yapay zekâ uygulamalarının kusurlarına ilişkin bilgiye sahip olduğu görülüyor.

Deloitte Türkiye Teknoloji ve Dönüşüm Hizmetleri Lideri Hakan Göl, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; üretken yapay zekayı kullananların %50’sinin bu uygulamaların her zaman gerçeklere dayalı doğru yanıtlar ürettiğine, %51’inin ise bu uygulamaların yanıtlarının tarafsız olduğuna inandığını belirtiyor.

Akıllı Telefondan Beklentiler Artıyor
Dijital Tüketici Trendleri Araştırması’nın üretken yapay zekâ dışında, akıllı telefon kullanımı, abonelikler ve bağlanabilirlik konusunda da önemli ipuçları verdiğini söyleyen Göl, “Araştırmaya göre, akıllı telefonlardan beklentiler de artmış durumda. Tüketiciler telefonlarını artık farklı amaçlar için kullanmayı arzu ediyor. En fazla arzu edilen kullanım amaçları arasında ise ödeme yapmak ve kimlik kartı, pasaport ya da ehliyet gibi bilgileri sağlamak yer alıyor” diyor.
Türkiye’de akıllı ev cihazlarının global ortalamaya kıyasla daha yüksek ilgi gördüğü bilgisini de veren Göl, oyun konsolu ve video akış cihazlarını içeren ev içi eğlence kategorisine erişimin ise global ortalamanın altında kaldığını vurguluyor.
Tüketicilerin çoğunluğunun dijital cihazlarını değiştirmeden önce onarmayı tercih ettiğini de belirten Göl, sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığın ise %23 gibi düşük seviyede kaldığını söylüyor.

İnternette Hız Beklentisi Artıyor
Daha yüksek hız beklentisinin internet sağlayıcı ve mobil operatör değişimini teşvik ettiğini vurgulayan Göl, global eğilimin tersine Türkiye’deki kullanıcıların yaklaşık %80’inin internet hızını takip ettiğini belirtiyor. Her 4 katılımcıdan 1’inin son 1 yıl içinde ev interneti sağlayıcısını değiştirdiği bilgisini veren Göl, “Tüketicilerin 5G’den beklentisi de yüksek seviyede. Katılımcıların %45’i mevcut operatörünü 5G kapsamına göre değiştirebileceğini belirtiyor” diyor.

Raporu indirmek için tıklayınız.