PwC ve Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği’nin (TEDAR) iş birliği ile üçüncü kez gerçekleştirilen Yeni Nesil Satınalma Araştırması’nın bu yılki teması, Kriz Döneminde Tedarik Yönetimi olarak belirlendi. 7 ana sektörden 57 katılımcının görüşleriyle hazırlanan araştırma, katılımcı kuruluşların satınalma bölümlerini organizasyonel yapılanma, karar mekanizmaları ve kullanılan teknolojik uygulamalar gibi alanlarda değerlendirerek, gelişim alanlarını belirlemeyi ve satınalma yönetimine katma değer yaratmayı amaçlıyor.
PwC ve Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği (TEDAR), 2021 Yeni Nesil Satınalma Araştırması’nı Kriz Döneminde Tedarik Yönetimi temasıyla yaptı. Yedi farklı sektörden katılımcıların yer aldığı araştırmaya göre; geçen yıl tedarik yönetimi, işletmeleri en çok teslimat süreleri konusunda zorladı. Satınalma sürecinin nasıl geliştiğine ışık tutmayı hedefleyen araştırma; ‘endüstriyel üretim’, ‘enerji, altyapı ve doğal kaynaklar’, ‘taşımacılık ve lojistik’, ‘perakende ve tüketici ürünleri’, ‘otomotiv’, ‘sağlık’, ‘teknoloji, medya ve telekomünikasyon’ sektörlerinden katılımcılarla yapıldı.
Araştırma kapsamında farklı sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşlar aşağıdaki başlıklara dair değerlendirmelerde bulundu:
• Satınalma fonksiyonu algısı
• Satınalma organizasyonu
• Satınalma süreci
• Satınalma fonksiyonuna ilişkin kullanılan teknolojiler
• Satınalma olgunluk seviyesi
• Kriz döneminde tedarik yönetimi
“Alternatif Ürün/Hizmet Önemli”
Katılımcıların yüzde 70’i tedarik yönetiminin işletmeleri en çok teslimat sürelerinde zorladığını belirtirken onu yüzde 68 ile değişken piyasa koşulları takip etti. Dış ticaret yönetimi ise yüzde 16’lık oranla kriz döneminde işletmeleri en az zorlayan başlık oldu.
Katılımcıların yüzde 74’ü tedarik yönetiminin kriz dönemine alternatif ürün/hizmet temini konusunda hazır olması gerektiğini belirtti. Covid-19 salgını nedeniyle küresel ölçekte tedarik yönetiminde yaşanan olağan dışı durumlara bakıldığında, alternatif ürün ve hizmet temininin son derece önemli olduğu görüldü. Tedarik yönetiminin krizlere hazırlanması gereken konular arasında; değişen arz ve talep dengelerine göre stok yönetimi yüzde 70 ile ikinci, kaynak bulma ve tedarik stratejileri yüzde 58 ile üçüncü sırada yer aldı.
PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı ve Tedarik Zinciri Hizmetleri Lideri Dr. İsmail Karakış, araştırmanın sonuçlarına ilişkin, “Pandemi sürecinde tedarik zincirinde yaşanan krizlerin işletmeler üzerinde büyük etkileri oldu. Şirketlerin alternatifli tedarik zincirleri kurgularken, bu tedarik yapılarının esnek ve dirençli olmasının kritik önemde olduğunu gördük” değerlendirmesinde bulundu.
Araştırma sonuçlarından öne çıkan başlıklar şöyle:
• Katılımcıların %78’i satınalma bölümünün stratejik öneme sahip olduğunu düşünüyor ve kuruluşların finansallarına etkisi olan bir bölüm olarak değerlendiriyor.
• Kategori bazlı stratejik ve operasyonel satınalma yapısı katılımcı kuruluşların sadece %24’ünde mevcut.
• Satınalma departmanlarının %33’ü Genel Müdür Yardımcısı (CPO) seviyesinde yönetiliyor ve %65’i Genel Müdür/CEO/Yönetim Kurulu Başkanı’na raporlama yapıyor.
• Katılımcı kuruluşların sadece %51’inde satınalma operasyonuna ilişkin tanımlı ve belirli net bir süreç bulunuyor.
• Satınalma için bugün ve yakın gelecekte en öncelikli konunun maliyet düşürmek olduğu görülüyor.
• Katılımcıların büyük bir çoğunluğunda (%62) rol ve sorumlulukları açıkça tanımlanmış bir krize müdahale ekibi bulunmuyor.
• Katılımcı kuruluşların %37’sinin düzenli olarak gözden geçirilen, gerektiğinde güncellenen ve test edilen kriz müdahale planı bulunuyor.
• Her dört şirketten biri (%25) olası bir krizde tedarik yönetimi operasyon modeli için stratejinin etkilenmesini öngörüyor.
Araştırmanın tamamı için tıklayınız.>> Yeni Nesil Satınalma Araştırması