FMCG perakendesinin şu andaki güçlü performansını Türk milli takımının olimpiyat başarılarına benzeten NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, yakın gelecekte başarının anahtarı olarak perakende analitiğinin altını çizdi.
Modern gıda perakendesinin temsilcisi konumundaki Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından düzenlenen 7. Ortak Gelişim Kongresi 19 Ekim 2021 Salı günü Wyndham Grand Levent Istanbul’da ve eş zamanlı olarak Digital Netwok Alkaş platformunda online olarak gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren etkinliğimiz, kongre içeriği ve verilen mesajlarla sektörün gündemini ele aldı.
Ortak Gelişim Kongresi’nin teması, sektörün kolay gibi görünen ama aslında karmaşık ve çok paydaşlı süreçlerinin yapısı, mücadele ettiği konuların yoğunluğu, ülke gündemini belirleyen olayların merkezinde yer alması gereçleriyle “KOLAY MI?” olarak belirlenmişti.
Başkanımız Galip Aykaç’ın açılış konuşmasının ardından, NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü, Orta Doğu ve Afrika Analitik Lideri Didem Şekerel Erdoğan ile NielsenIQ Perakende Hizmetleri Direktörü Serhan Sükan’ın sunumuyla “Yeni Normal’den Yakın Geleceğe: Perakende ve Alışverişçi Trendleri” oturumu gerçekleşti.
FMCG perakendesinin hem 2020-2019 kıyaslamasında %22 büyüme, hem de 2021-2020 kıyaslamasında %25 büyüme kaydettiğini belirten NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, sürdürülebilir büyüme sağlamanın kolay olmadığını, bu noktada pazar ve alışverişçi analizi ile perakende analitiğinin kritik noktalara haiz olduğunu vurguladı.
Pazarın nerelerde büyüdüğünü ve alışverişçinin çoklu kanal tercihlerini anlamanın büyüme başlığında kritik olduğunu vurgulayan Didem Şekerel Erdoğan, modern ticaretle birlikte geleneksel kanalın da büyümeye katkı yaptığını; bununla birlikte benzer ülkelere bakıldığında modern ticaretin Türkiye’de toplam FMCG’de %51 pay ile çok önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Gelişen çoklu kanal yapısının da altını çizen Didem Şekerel Erdoğan, “Türkiye’de e-ticaret büyümesi pandemi öncesi seviyenin üzerinde kalmaya devam etti ve ilk 8 ayın sonunda geçen senenin aynı dönemine oranla %89 büyüme gösterdi ve e-ticaretin payı FMCG pazarında %6’ya ulaştı. Avrupa’nın çok üzerinde gelişen bu büyüme öyküsü heyecen verici olduğu gibi, aynı zamanda globalde de yaygınlaşan çoklu kanal tercihlerini anlamanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Didem Şekerel Erdoğan, çoklu kanal deneyiminin yalnızca e-ticaretin yükselişinden ibaret olmadığını, fiziksel mağazaları kapsadığını ve önemli bir deneyim boyutu içerdiğini de belirtti. Şekerel Erdoğan, alışverişçiye güçlü bir çoklu kanal deneyimi sunmak için anahtar kelimelerin bulunurluk, derleme&sunma, yakınlık&aciliyet ve heyecan olduğunun altını çizdi.
Tüketici trendleriyle devam eden NielsenIQ Türkiye Perakende Hizmetleri Direktörü Serhat Sükan, alışverişçinin özellikle Covid-19’la birlikte değişen hayat tarzı ve beklentilerinin ürün ve kanal tercihlerini belirlediğine dikkat çekti.
Pandeminin ardından alışverişçilerin tekrar inovasyona yöneldiğini vurgulayan Serhat Sükan, Yeni Normal dönemde inovasyonların büyümeye önemli katkı sağladığını belirtti. Pandeminin finansal etkileri nedeniyle “değer” algısı ve arayışının güçlendiğini söyleyen Sükan, bu noktada tüketiciye avantajlı fiyat sunan büyük gramajlı ürünler ile promosyonların ağırlığının arttığını vurguladı.
Tüketiciyi anlamanın yanı sıra, değişen perakende koşullarında esnek ve çevik olmanın kritik olduğunun altını çizen Didem Şekerel Erdoğan, perakende analitiğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemden geçtiğimizi söyledi. Şekerel Erdoğan, “Yerel ve global örneklere bakıldığında dijitalle birleşen ileri analitik uygulamaların satışları net bir biçimde arttırdığını görmekteyiz” diye konuştu. Dijital ve analitiğin çok boyutlu düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Şekerel Erdoğan, kullanım alanları olarak kategori yönetimi, pazarlama, tedarik zinciri&operasyon ile satın alma alanlarının altını çizdi.
Her geçen gün daha çok gündemimize giren küresel iklim değişikliğine de değinen NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, alışverişçilerin sürdürülebilir ürünlere yönelik tercihinin net biçimde arttığını ve markalardan bu alanda önemli beklentilerinin olduğunu paylaştı.
Özgür Tort: “Çiftçi Para Kazansın ki Yeni Jenerasyonlar da Modern Tarıma Girsin. Bu Hep Birlikte Memleketimize Borcumuz”
“Değişen Dünyada İşimiz Daha mı Kolay” başlıklı oturumda, Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal moderatörlüğünde, Migros Ticaret A.Ş. İcra Başkanı Özgür Tort ve Tchibo Genel Müdürü Hasan Ulutürk görüşlerini aktardı.
Tort, “30 bin çeşit malı 81 ile hem fiziki hem online kanalda başımızın üstünde taşıyoruz. Satılan ürünlerimizin %77’si tarıma dayalı. Tarımda gelişim için kapsamlı yeni bir model önerimiz var. Bu model, özetle yerel üretimde planlamayı, sözleşmeli tarımı, sistematik dijital kaydı ve girdi finansmanı sağlamayı içeriyor. Türkiye’nin verimli toprakları, güçlendirilmiş çiftçilik ve tarım işletmeleri finansman modeli, girdi maliyetlerinde avantaj sunacaktır. Tarımdaki bu dönüşüm enflasyonu düşürürken, zengin topraklarımız ile ülkemizin stratejik konumunu güçlendirecektir. Çiftçi para kazansın ki yeni jenerasyonlar da modern tarıma girsin. Bu hep birlikte memleketimize borcumuzdur” dedi.
Migros’un kuruluşundan beri ayrışan inovatif bir kültüre sahip olduğunu belirten Tort, “Pandemi, tüketicinin değişimi ile inovasyon konusunda çoklayıcı bir etki yarattı. Dönüşümle her yıl 10 yeni uygulamayı hayata geçiriyoruz. Bu uygulamaların hayata geçmesi için ise 1000 yeni fikre sahip olarak dönüşmek gerekiyor” dedi.
Kutay Kartallıoğlu: “Dijital Dönüşüm ve Müşteri Deneyimi Önceliğimiz”
“Değişen İş Modellerine Organize Perakende Nasıl Liderlik Yapıyor?” başlıklı oturumda ise Metro Satınalmadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç moderatörlüğünde, CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu ve TAB Gıda CFO’su Özgür Çetinkaya görüşlerini aktardılar.
Kartallıoğlu, “CarrefourSA olarak dijital dönüşüme uzun yıllardır emek veriyoruz. Hizmet kalitesinin sürdürülebilirliği için e-ticaret organizasyonumuzu yeniledik, yeni birçok özelliği hayata geçirdik. Böylelikle müşterilerimize CarrefourSA Online Market üzerinden hipermarket alışveriş deneyimi sunuyoruz. Süreç doğrultusunda gördük ki bizim gibi uzun yıllardır dijitalleşmeye yatırım yapan markalar, hizmet şeklini dijitale çevirerek tüketicileriyle olan ilişkisini kesintisiz şekilde sürdürebildi” dedi.
Bayilik sistemi ile küçük esnafa olan desteklerini arttırdıklarını belirten Kartallıoğlu, “Küçük esnafın rekabette birkaç adım öne çıkmasını sağlıyoruz. Müşteri deneyimi ve memnuniyeti önceliğimiz. Müşteri eğilimlerini takip ediyor, müşteri deneyimlerinden yola çıkarak dijital dönüşümümüzü sürdürüyoruz” dedi.
Sunuculuğunu ve moderatörlüğünü BloombergHT Sunucusu Güzem Yılmaz’ın gerçekleştirdiği Ortak Gelişim Kongresi’nin Platin Sponsorları Coca-Cola İçecek, Denizbank, Henkel, Netlog Lojistik, PepsiCo ve Unilever oldu. Altın Sponsorlar olarak Hayat Kimya ve Ülker yer alırken, Araştırma Sponsoru NielsenIQ, Oturum Sponsoru Lila Kağıt, Hijyen Sponsoru ise Evyap oldu. HMK, Obase ve ÜÇGE etkinlikte Bronz Sponsor olarak yer aldılar. Organizasyonu Alkaş tarafından yapılan etkinlik, hibrit bir düzenle Digital Network Alkaş platformunda da eş zamanlı olarak online yayınlandı.