Tüketiciler artık ilgilenmediği ürünler hakkında reklamlara maruz kalmak istemiyor. Araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner’a göre, 2021’e kadar online reklam verenlerin en az yüzde 90’ı kişiselleştirilmiş pazarlama araçlarını kullanmaya başlayacak.
Pandemi dünyayı yeniden şekillendirirken online alışveriş alışkanlıkları da her geçen gün değişiyor. Bu trendin yükseldiğini gören işletmeler, dijital pazarlamaya yönelik yatırımlarını arttırıyor. Gartner’ın yaptığı araştırma sonuçları, dijital pazarlama yatırımlarında doğru adımı atmak için kişiselleştirilmiş pazarlamanın önemini ortaya koyuyor.
Müşteri Deneyimine Yatırım Dönemi
Dijital pazarlamada müşterilerin davranışlarını analiz etmek ve kullanıcının satın alma geçmişine dayanan ürünleri teşvik etmek, hedef kitleye ulaşmayı da beraberinde getiriyor. Hedef kitleye ulaşmanın diğer önemli yollarından biri de müşteri deneyimine yatırım yapmak. Forrester tarafından yayımlanan araştırmaya göre, müşteri deneyimine yatırılan her 1 dolar, işletmelere 100 dolar kazandırıyor.
Aradığını Bulamayan, Rakibe Koşuyor
Dijital pazarlamanın geleceğinde kişiselleştirme öne çıkıyor. Kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri, verimi kritik seviyelerde arttırabiliyor. Google verilerine göre, mobilden alışveriş yapan kullanıcıların yüzde 33’ü aradığını hemen bulamıyorsa, rakiplere yöneliyor. Bu nedenle hedef kitleyi tanımak ve ona uygun bir deneyim yaratmak hem maliyetleri düşürüyor hem de daha nokta atışı bir pazarlama sağlıyor. Potansiyel müşterilerin arama ağı reklamlarını kullanarak ihtiyaçları olduğu anda onlara ulaşmak, son derece önemli. Deneyim yolculuğu burada da bitmemeli. Yeniden pazarlama kampanyalarıyla birlikte web sitesi ziyaretçilerine farklı kanallardan da ulaşılması gerekiyor.
2021’in Pazarlama Modelleri
1. Dijital kanallar ve sosyal medya, markalaşma yatırımlarını başkalaştırıyor. Dizi ve müzik yayını yapan internet platformları tercihi tamamen tüketicinin inisiyatifini bırakırken markalar için TV’ye oranla çok daha güçlü hedefleme yapabildikleri bir alan açıyor. Üstelik bu kanallarda ürün yerleştirme ve doğal reklam yapma olanağı da TV’ye kıyasla çok daha fazla.
2. Üretici, perakendeci veya sosyal medya markası için artık hikayeler her şeyden daha değerli. Doğal, samimi ve hedef kitleye uygun marka hikayeleri, müşterinin bağlılığını da arttırıyor.
3. Marka iş birlikleri, pazarlamada her zaman önemli olmuştur. Ancak günümüz koşullarında yapılan iş birliklerinde değişen tüketici profilini daha fazla dikkate almak gerekiyor. Daha düşük maliyetle daha etkili iş birlikleri yapmak, pazarlamanın yeni trendlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.