Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından düzenlenen 7. Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 7 Ekim 2020 tarihindeki ilk oturumunda dernek başkanları sektör çalışanlarına teşekkür etti
Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından yedinci kez düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 7 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen, perakende sektörünün önemli çatı kuruluşlarının başkanlarının yer aldığı ilk oturumunda; KMD Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe’nin moderatörlüğünde, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, Tescilli Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Stamati ve Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer’in katılımıyla “Yeni Normal Ne Getirecek?” konusu işlendi.
Perakende Çalışanlarına Özverilerinden Dolayı Teşekkür
Oturumda pandemi döneminin nasıl geçtiği, bu dönemin zorluklarına karşı nasıl önlemler alındığı ve gelecek dönem için beklentiler görüşüldü. Tüketici ihtiyaçlarının karşılanmasında operasyonlarını kesintisiz sürdüren perakende işletmelerinin en önemli yatırımı olan insan kaynağının bu dönemde daha da hayati değer taşıdığını vurgulayan KMD Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, sağlık çalışanlarından sonra bu dönem en önemli ve özverili mücadeleyi, canla başla işlerini yapan perakende çalışanlarının verdiğini belirtti.
Sektörün önemli çatı kuruluşlarının Yönetim Kurulu Başkanları, perakende çalışanlarının bu çabalarından dolayı övgüyü hakkettiklerini dile getirerek yaklaşık bin kişinin izlediği canlı yayın sırasında çalışanlarını alkışlayarak teşekkür ettiler.
Sektörün Liderlerinden Gündem ve Teknolojiye Dair Önemli Mesajlar
Perakendenin teknolojiyi en çok kullanan sektörlerden biri olduğunu vurgulayan TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, “Dijital alışveriş deneyiminin önemine daha çok ağırlık vermeli ve yatırımlarımızı şekillendirmeliyiz.” dedi. Bu dönemde kamu kurumlarıyla yapıcı bilgi alışverişinin sürmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Özpamukçu, “Sektörün, kira yardımı, borçların silinmesi gibi talepleri sürmekle beraber, kısa çalışma ödeneğinin devamı, ertelenen taksit ve vergi borçlarının ötelenmesi gibi beklentilerimizi de ilgili kurumlarla takip ediyoruz.” dedi.
Pandemi öncesinde gıda perakendesinin gerekli tedbirlerini alarak tüm tedarik zincirinde planlamalarını hayata geçirdiğini ifade eden GPD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç “Sürecin başarılı yönetilmesinde, ortak hareket etmek ve hızlı tedbir almak önemli rol oynadı. Çalışanlarımızın sağlığının korunması için ekstra önlemler aldık. Kamunun aldığı önlemler ve yapıcı iş birlikleri de süreci yönetmemizde bize yardımcı oldu. Bu dönemde iletişimin de ne kadar önemli olduğunu gördük, kazandığımız deneyimler geleceğimizi planlarken bize yol gösterdi.” dedi.
Maliyetlerin artmasıyla sektörün olumsuz etkilendiğini belirten TMD Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Stamati “Dövizin dalgalanması, ek maliyetler, gümrük vergilerindeki düzenlemeler neticesinde, ithal ürün ağırlıklı hazır giyim perakendecileri olarak karlılıklarımızdan vazgeçerek ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Dijital çözümler sayesinde müşterimize evlerinde ulaştık ve satışlarımızı dengeledik.” dedi. E-ticaretin önemine değinen Stamati, teknolojinin gelişimiyle e-ticaret ve omnichannel uygulamalarının daha da çeşitleneceğini ve deneyimi ön plana çıkaracağını beklediklerini belirtti.
Hizmet ve deneyim satan bir kategori olarak, restoranlar ve gastronomi işletmelerinin pandemiden ağır etkilendiğini ifade eden TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer “Normalleşmenin hızlanmasıyla ve virüs ile mücadelede başarıya ulaştıkça, gerekli tedbirler de alınarak, sosyalleşmenin hızla artacağını bekliyoruz. Bu dönemin bize getirdiği yeniliklerle, menü inceleme, sipariş verme, ödeme gibi tüm hizmetleri temassız ve dijital yöntemlerle yapabilir durumdayız. Bu gelişmeler daha da artacak ve yeni deneyimler yaşatmak amaçlı kullanılabilecek.” dedi. Desteklerin sektör için önemine değinen Demirer, KDV indiriminin sürmesi, çalışma saatlerine dair düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi ve finansmanı kolaylaştıracak çözümler konusunda sektörün talebi olduğunun altını çizdi.
Perakende sektörü için büyük değeri olan alışveriş merkezlerinin gerek oluşturduğu istihdam gerekse yatırım büyüklüğü olarak genel ekonomideki önemli etkisine değinen AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, perakende mağazalarına sağlanan kirasız dönem desteğinin dünyada tek örnek olduğunu belirtti. Altaş “Normalleşmenin ilk adımı alışveriş merkezlerinde atıldığı için yanlış bir algı oluştu. Halbuki alışveriş merkezleri kurumsal yönetimleri, tedbirlerin eksiksiz uygulanması ve denetimlerin sıkı takibi sayesinde çok güvenli mekanlar. Müşteri trafiğini etkileyen diğer bir konu olan iklimlendirmenin yapılamaması konusunun çözüme ulaştırılması için çalışmalarımız sürüyor. Mevcuttaki iklimlendirme sistemlerimiz, farklı mekanlardaki sistemlerden çok daha gelişmiş seviyededir. Bu algının değişmesi için perakendecilere de görev düşüyor. Bu konuda da destek bekliyoruz.” dedi. Kira indirimleri ve artış oranları konusuna da değinen Altaş döviz borcu olan alışveriş merkezlerinin, kiralarda TL’ye dönüş benzeri kredi ödemelerinde de dövizden TL’ye dönüş olması şeklinde desteklere ihtiyacının olduğunu vurguladı.
10 Oturumluk Webinar Serisinde Sektörün Çeşitli Konuları Ele Alınacak
Başta teknoloji, yapı market, mobilya, ev geliştirme, kişisel bakım, kozmetik, takı-aksesuar, hobi, oyuncak-kırtasiye, optik ve büyük mağazacılık olmak üzere modern perakendenin farklı alt kategorilerindeki öncü üyeleriyle, Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin satış noktasında, 200 bin kişilik istihdamı ve 150 milyar TL’nin üstünde bir ciroyu temsil eden KMD tarafından düzenlenen 7. Perakende Teknolojileri Konferansı bu yıl her zamankinden farklı olarak dijitalleşen yeni formatıyla 10 oturumluk bir webinar serisi şeklinde katılımcılarıyla buluşacak. Oturumlarda sektörün birçok gündemine değinilecek ve değerli konuşmacılar ağırlanacak.
İlk oturum ardından webinar serisi 10 hafta sürecek ve her Çarşamba günü bir canlı yayınla gerçekleştirilecek. Konferansın diğer oturumlarında yeni nesil mağazacılıkta deneyim, globalde yaşananlar, dijitalleşen işlerin mevzuatı ve güvenliği, omnichannel ve e-ticaret çözümleri, insan kaynakları uygulamaları gibi konu başlıkları işlenecek ve sektörün önde gelen perakendecileri ile çözüm ortakları görüşlerini paylaşacak. Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da bir oturumda deneyimlerini ve öngörülerini paylaşacak.
- Perakende Teknolojileri Konferansı’naKoçSistemco-sponsor, MediaMarkt tema destekçisi ve Intel de sponsor olarak destek veriyor. CEVA Lojistik, Esin Avukatlık Ortaklığı, GS1 Türkiye, Logo, Nebim, Obase, POS AŞ, Prisync, Rasyotek, Related Digital ve V-Count ise perakende çözümleriyle konferansta yer alıyor. Konferansın destekçi kuruluşları arasında TAMPF, AYD, GPD, TMD ve TURYİD bulunuyor.
Konferansın güncel içeriğine ve katılım detaylarına KMD web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından erişebilirsiniz.