Ipsos Hane Tüketim Paneli dijital hanelerinden akan kayıtlara göre Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasından sonra ilk hafta zaruri ihtiyaçlar giderilirken ikinci hafta en çok büyüyen kategorilerin 3’ü atıştırmalık ürünler oldu. Eksiklerin tamamlandığı alışverişlerden sonra içecekler de sepete girmeye başladı. İlk tepki ile alımı artan kategoriler daha çok temel gıda ve dezenfekte ürünleriydi. Sonraki haftaya bakıldığında ise ilk hafta artış görülen kategorilerden sadece mayaların alımı artmaya devam etti.
Eve kapanma etkisi ile alışverişte ikinci dalgaya bakarsak; artış gösteren kategoriler arasında «cips, çikolata ve şeker» gibi atıştırmalık ürünler listede yer alıyor. İlk tepki alışverişinde büyüme göstermeyen Gazlı Meşrubat, Çikolata, Bebek Mamaları, Şeker ve Soslar da son hafta artış gösteren kategoriler oldu. En çok satın alınan Bisküvi&Kek ürünleri ise ilk tepki büyümesinin altında kalsa da büyüme gösterirken yine çok satın alınan süt, makarna, bakliyat ve peynir ürünleri de 3. hafta stoklama etkisi ile büyüme göstermedi ama normal bir haftaya göre hala artış gösteriyor.
Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik bu artışı şöyle değerlendirdi: “Ipsos olarak Hane Tüketim Panelimiz ile uzun yıllardır Türkiye’deki hanelere giren hızlı tüketim ürünlerini detaylı olarak ölçümlüyoruz. Artık çoğunlukla dijital olarak gerçekleştirdiğimiz bu panelimizin üyelerinin girdiği tüketim kayıtları hali hazırda yaşadığımız salgın döneminde hane içindeki tüketimin seyrini sıcak bir şekilde görmemizi sağlıyor.
Geçtiğimiz hafta kayıtlara baktığımızda Kolonya, Sirke gibi ürün satın alımlarında gözle görülür artışlar görmüştük. Bu hafta ise stokların yapılmış olduğunu gördük ve artık bu türden “kabuğuna çekilme”, “eve kapanma” dönemlerinde görülen, bizim küçük keyifler, küçük lüksler diye tanımladığımız atıştırmalıklar ve içeceklere yönelmiş olduğunu söyleyebiliriz. Ipsos Ev Dışı Yeme & İçme Panelimizde de evlere siparişin artış gösterdiğini net bir şekilde görüyoruz. Tüketicilerin satın alma kararlarının ve davranışlarının değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Bu değişiklikler bireyin değişen doğasındaki yeni gerçeği yansıtıyor. Bu gerçeklerin bazılarının kalıcı olabileceğini, bundan sonraki “normalin” ilk hali olduğunu da unutmamalıyız. İçine girdiğimiz bu dönemin ne kadar süreceğini henüz kestiremiyoruz ve biz Ipsos olarak durmak yerine gündelik hatta saatlik değişen koşulları daha sık ve yakından izleme taraftarıyız.
Eve Sipariş Artmaya Devam Ediyor
4-10 ve 11-17 Mart haftaları arasında ev dışı yeme içme trendleri de değişti. Ipsos Ev Dışı Yeme&İçme Paneli verilerine göre bireylerin hazır yemek tüketim okazyonları toplamda %28 azaldı. Bu azalmaya neden olan kafe, fast-food gibi yerinde tüketim noktalarında gerçekleşen tüketim okazyonları; yerinde tüketimdeki azalma %37 seviyesinde… Toplam tüketimin %13’ünü yapan Eve Sipariş ise %14 artış ile payını %21’e çıkardı.