Çevre teknolojileri ve sıfır atık alanında Avrasya’nın en büyük organizasyonu olma hedefi bulunan ENTECH – Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı, ziyaretçilerine kapılarını açtı. Fuar ile eş zamanlı düzenlenen Sıfır Atık Forumu’nda konuşan Dünya Sıfır Atık Birliği Kurucusu Paul Connett, gelecek için daha iyi endüstriyel tasarımlara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, israf yönetiminin değil, kaynak yönetiminin yapılması gerektiğini ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve KOSGEB tarafından desteklenen ENTECH – Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı, CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırladı. 20 Ekim’e kadar süren fuar, aynı zamanda sıfır atık kavramının babası sayılan Dünya Sıfır Atık Birliği Kurucusu Paul Connett’ın da aralarında bulunduğu bilim insanları, akademisyenler ve bürokratların katılacağı Sıfır Atık Forumu’na da ev sahipliği yaptı. 19 Ekim Cumartesi günü Emine Erdoğan ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı forumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ve Emine Erdoğan önderliğinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne ilişkin detaylar da paylaşıldı.
Sıfır Atık Dünyanın Gündem Maddesi
“Sıfır Atık Mümkün Mü?”, “Atık Yönetiminin Küresel Etkisi”, “Endüstriyel Sürdürülebilirlik İçin Atık ve Kaynak Yönetimi” konu başlıklarının ele alındığı Sıfır Atık Forumu’nda konuşan Dünya Sıfır Atık Birliği Kurucusu Paul Connett, tüm dünyada bu konunun artık bir gündem maddesi haline geldiğini belirtti. Sıfır atığın toplumsal sorumluluk ve endüstriyel sorumluluk birleşimi ile var olduğunu kaydeden Paul Connett, bütün endüstrilerin artık işlem süreçlerini yeniden tasarlaması gerektiğine dikkat çekti. Gelecek için daha iyi endüstriyel tasarımlara ihtiyaç olduğunu da söyleyen Paul Connett, “Aynı anda herkes ayrıştırma yapabilir. İsraf yönetimi değil, kaynak yönetimi yapmalıyız” dedi.
Forumda ayrıca Avrupa Sıfır Atık Direktörü Joan Marc Simon ve Sıfır Atık Norveç Kurucusu Kristine Ullaland’ın da aralarında bulunduğu bilim insanları, akademisyenler ve bürokratlar yaşanabilir gelecek için bilgi ve birikimlerini paylaştı.